Сео оптимизация на сайт за начинаещи

Сео оптимизация на сайт

SEO  оптимизацията за търсачките е важна, сложна и необходима! Често можете да направите много повече със собствения си уеб сайт само с няколко стъпки.

Ще ви покажем основните неща, които дори начинаещите могат лесно да приложат.

Вашите ключови думи

Отправната точка на всеки успешен SEO е да изберете подходящите ключови думи. Ключовите думи са фразите, за които потребителите на интернет най-вероятно ще търсят информация, снимки, продукти, свързани с вашия сайт. Добре е  ключовите фрази, които използвате да не са много – около 3-5 броя. По-скоро е важно да изберете правилните ключови фрази.

 

Заглавието на страницата

Заглавието на страницата на уебсайта може да се види в горната част на прозореца на браузъра. Освен това посетителите виждат първо заглавието на страницата в търсачките – линка, който води директно към уебсайта Ви. Заглавието трябва да съдържа до 60 знака/букви.

Заглавието на страницата има два компонента – главното заглавие на сайта и индивидуалното заглавие на подстраниците.

  • Общо заглавие на сайта – тук въведете общо заглавие на страницата, което описва целия Ви уебсайт. Тук може да добавите и  името на фирмата или марката ви.
  • След това  персонализирайте индивидуалното заглавие на всяка подстраница. Например „За нас“ или „Галерия със снимки“.

 

Описание на страницата

Описанието на страницата трябва да е насочено директно към потенциалните ви посетители. Тъй като описанието се показва на потребителите на Google като текст под заглавието на страницата – то трябва да убеди потребителите да кликнат върху уебсайта Ви.

Описанието на страницата трябва да съдържа до 160 знака . Също така е добре да включите най-важните ключови фрази на уебсайта. Google често ги показва с удебелен шрифт в резултатите от търсенето – и това може да гарантира, че повече посетители ще влязат в  сайта Ви.

 

Заглавия на текстовете в страницата (H1, H2 и H3)

Вашите заглавия в текстовете не са само обикновен текст с по-голям шрифт. Така разделяте уебсайта си на различни секции. Това помага на търсачките да разпознават текстовата структура – точно както ние, читателите на вестници, искаме бързо да разберем къде да открием някакво съдържание.

Разбира се, съкращенията H1, H2 и H3 не се виждат от посетителите на уебсайта Ви. Google ги разпознава в кода на сайта Ви. Това ще даде на Google информация за структурата на уебсайта Ви.

H1 е вашето основно заглавие и следователно се отнася до целия текст на страницата. Заглавията H2 и H3 се отнасят до подразделите – но, разбира се не са по-малко важни.

Дайте на всяка от подстраниците си заглавие (само един) H1  в текста. Трябва ясно и просто да опишете какво представлява вашият уебсайт. Интегрирайте, ако е възможно, най-важните ключови думи –  но също така се уверете, че формулировката е естествена.

 

Алтернативните текстове на изображенията

Алтернативните текстове на картинките в страницата отразяват с думи какво може да се види на вашите снимки. Обикновено те не се виждат от посетителите ви, но се четат от  търсачките.Например към снимката на рокля напишете „Червена женска рокля“.

 

Текста на всяка страница в уеб сайта

Текста на уебсайта Ви е най-важният фактор при оптимизирането на страниците. Напишете повече текст, който да не е преписан от интернет – а да е съчинен от вас. Преписаният текст само ще влоши класирането на сайта ви.Текста трябва да е полезен за читателите на сайта ви и да описва вашите услуги, продукти,стоки както и  начина на работа с клиентите и т.н.

Ако отделите време, за да напишете правилното съдържание за уебсайта си и да включите ключовите ви думи, скоро ще разберете, че сте привлекли значително повече посетители чрез търсачките.

На какво трябва да обърнете внимание? Вече споменахме най-важната точка по-горе: винаги помнете, че пишете текстовете за хората, а не за търсачките. Веднага след като напишете текстове с вълнуващо съдържание и важна информация в уебсайта си, ще привлечете посетители от търсачките. Заглавията и текстовете на всяка подстраница не трябва да се повтарят.

Отделете малко време, за да създадете добро и качествено съдържание за уебсайта си. Вие може да се изкушите и да се съсредоточи повече върху външния вид и дизайна на сайта, но текстовете на страниците са по-важни от това. Трябва да отговорите на най-важните въпроси за вашия продукт или услуга и да ги опишете с прости думи.